Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

VETERİNERLİK BİYOKİMYASI TEZLİ YÜKSEK LİSANS

Genel Bilgiler

Amacı: Bu program veteriner alanında canlının kimyasal yapısını ve işleyişini anlayan, araştıran, projeler ve sistemler kurgulayan biyokimya uzmanlarını yetiştirmek için kurulmaktadır. Özellikle veteriner sağlık alanında hastalıkların teşhis ve araştırmalarında, ayrıca sağlık ve tıp alanı bilimsel ve klinik çalışmalarda gerekli olan önemli bir daldır. Bu programı bitiren veteriner biyokimya uzmanları doktora eğitimi için temel bir eğitim almaları yanı sıra, sağlık bilimleri alanında yapılan çalışmalarda hizmet verebilecek bilgi birikimine de sahip olacaklardır.

Program Dili: Türkçe

Ders Programı


Ders Kataloğu


Prof. Dr. Yaşar Nuri ŞAHİN
Prof. Dr. Yaşar Nuri ŞAHİN

Doç. Dr. Hüseyin Serkan EROL
Doç. Dr. Hüseyin Serkan EROL

Prof. Dr. Özgür KAYNAR
Prof. Dr. Özgür KAYNAR

Doç. Dr. Osman Sabri KESBİÇ
Doç. Dr. Osman Sabri KESBİÇ

Dr. Öğr. Üyesi Sedat GÜLTEN
Dr. Öğr. Üyesi Sedat GÜLTEN

Öğretim Planı


Ders İçerikleri

  • BKY-101 SEMİNER

Elektronik kaynak kullanarak tarama yapma; bilimsel makale okuryazarlığı, araştırma ve yayı etiği; belirli bir konuda derleme ve araştırma makalelerinin okunup değerlendirilmesi; derleme makalesi yazma; sözlü sunum yapma.

  • BKY-103 MOLEKÜLER HÜCRE BİYOLOJİSİ VE BİYOKİMYA

Modern hücre biyolojisi genetik, biyokimya ve moleküler biyoloji (geleneksel morfolojik tanımlamalar ile yani hücresel fonksiyonları moleküler düzeyde nasıl çalıştıkları hakkında) alanlarını birleştiren bir disiplindir. Bu kurs öğrencilerin, hücre gelişimi için gerekli birçok biyokimyasal reaksiyonlar ile hücresel organaller arasındaki dinamik ilişkiyi anlamalarına yardımcı olacaktır.

  • BKY-104 BİYOKİMYA PROBLEMLERİ

Ders, biyomoleküllerle yapılacak araştırmaların tasarımında, yürütülmesinde ve sonuçların değerlendirilmesinde gözetilecek temel teknik ve analitik incelikleri tanıtmayı; kontrollü, tekrarlanabilir ve sorgulanan konuya odaklı deney tasarımı konusunda beceri kazandırmayı amaçlamaktadır. Teorik saatler, ağırlıklı olarak, teknik konuların tanıtım ve örneklenmesine ayrılmıştır. Öğrencilere her konuya ilişkin, sayısal işlem ya da yorum gerektiren, problem setleri ödev olarak dağıtılmakta; teorik saatlerin bir bölümü, problemlerin toplu halde tartışılmasına ayrılmaktadır.

  • BKY-105 HASTALIKLARIN BİYOKİMYASI

Bu derste, çeşitli metabolik ve diğer hastalıklarda biyokimyasal değişikliklerin irdelenmesi ve öğrencilerin söz konusu hastalıklarda gerçekleşen metabolik olaylar konusunda bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

  • BKY-106 SİTOLOJİ

Bu dersin amacı hayvansal ve bitkisel hücrelerin tiplerini, hücrelerin organellerini ve hücrelerin arasında bulunan yapıların özelliklerini ve hücrelerin fonksiyonlarını detaylı bir şekilde ışık ve elektron mikroskobu gözlemlerine dayanan verilere göre veya moleküler tekniklerle elde edinilen bilgilere göre tanımlamaktır.

  • BKY-107 VÜCUT SIVILARININ BİYOKİMYASI

Bu derste, hücre doku ve vücut sıvılarının kimyasal içeriği, içerdiği enzim ve metabolitler ve bu yapıların önemi detaylı şekilde incelenerek, birbirleri arasındaki bağlantıları hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

  • BKY-108 EKSTRASELLÜLER KİMYASAL SİNYALLER

Bu dersin amacı, hücrelerin çevreleri ile olan ilişkilerinin nasıl olduğunu, hücre fonksiyonlarını desteklemek amacıyla, hücrede bu yolakların nasıl etkileşimde olduğunu, hücrelerin birbirileri ile nasıl iletişimde olduğunu, biyokimyasal süreçlerin hücre bölünmesinin kontrolü ve ilerleyişindeki ilişkisini göstermektir.

  • BKY-109 HORMON BİYOKİMYASI

Hormonların genel özellikleri ve işleyiş mekanizmaları ile hormonal sistem bozuklukları ile ilişkili hastalıklar hakkında bilgi kazandırılması amaçlanmaktadır.

  • BKY-110 DOKU BİYOKİMYASI

Bu dersin amacı insan organizmasındaki özelleşmiş dokularda rol oynayan biyokimyasal mekanizmaların incelenmesidir.

  • BKY-111 KLİNİK OLGULARDA BİYOKİMYASAL SONUÇLARIN YORUMU

Bu dersin amacı laboratuvar testlerinin sağlık ve hastalıkların değerlendirmesindeki rolünü vurgulamaktır.

  • BKY-112 MOLEKÜLER TANI YÖNTEMLERİ

Bu derste moleküler analiz için gerekli ön işlemleri ve analiz yöntemleri anlatılacaktır.

  • BKY-113 LİPOPROTEİNLERİN METABOLİZMASI VE KLİNİK ÖNEMİ

Bu dersin amacı, sağlıkta ve hastalıklarda lipit ve lipoproteinlerin metabolizmasını incelemektir.

  • BKY-114 KEMİK BELİRTEÇLERİ

Bu dersin amacı kemik hastalıklarında kullanılmakta olan biyokimyasal kemik yapım ve yıkım belirteçler hakkında bilgi vermektir.

  • BKY-115 HORMON ANALİZ METODLARI

Bu ders, hormon ölçüm yöntemleri hakkında detaylı bilgi sağlamakta, ayrıca tanımlanmadığı durumlarda önemli klinik sonuçları olan preanalitik ve analitik problemlere dikkat çekmektedir.

  • BKY-116 ENZİMLERİN BİYOKİMYASI

Bu dersin amacı enzim kinetiğinin temellerini,geri dönüşümlü ve geri dönüşümsüz olmak üzere her iki tür enzim inhibisyon tipinin ilkelerini ve metabolik regülasyondaki yerini açıklamaktır. Bu dersin sonunda öğrenciler enzim kinetiğinin, enzimleri ve mekanizmalarını anlamada ve karakterize etmede niçin önemli olduğunu, hangi tip enzim inhibitör ve aktivatörlerinin var olduğunu ve bunların enzim kinetiğini nasıl etkilediğini ayrıntılı bir şekilde anlarlar.

  • BKY-117 KLİNİK ENZİMOLOJİ

Klinik alanda enzimolojinin genel ilkelerinin, tanı ve tedavide kullanımının öğretilmesidir.

  • BKY-118 BİYOKİMYASAL AÇIDAN HORMONLAR

Hormon biyokimyası hakkında genel bilgiler vermek, yapılarını ve hormonların vücuttaki görevlerini öğretmektir.

  • BKY-119 LİPİDLERİN KALİTATİF VE KANTİTATİF TANINMA REAKSİYONLARI

Bu dersin amacı, lipidlerin yapıları, fonksiyonları özellikleri ve analizleri hakkında detaylı bilgilerin verilmesidir.

  • BKY-120 KÖK HÜCREYE GİRİŞ

Bu dersin kapsamında, kök hücreler ve bu hücrelerin tipleri, izolasyonları ve klinik uygulamaları, etik tartışmaları ve yasal düzenlemeleri ile birlikte işlenecektir.

  • BKY-121 KÖK HÜCREDEN DOKUYA ORGANİZASYON, İŞLEV VE ÖZELLİKLER

Bu dersin amacı, kök hücreden dokuya organizasyon, insan vücudunda bulunan dokuların sınıflandırılması, biyokimyasal açıdan yapı, özellik, fonksiyonları, klinik olarak hastalıklarla bağlantısı anlatmaktır.

  • BKY-122 KARBONHİDRAT METABOLİZMASI

Karbonhidrat metabolizmasında organizmanın hedefi enerji sağlamak, indirgeyici güç NADPH üretmek ve bazı önemli ara maddeler oluşturmaktır. Karbonhidrat metabolizmasında yer alan metabolik yollar anlatılacaktır.

  • BKY-123 DENEY HAYVANLARI VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ

Bu dersin amacı, öğrencilere protein saflaştırma yöntemleri, kantitatif protein tayini ve saflık kontrolü konusunda bilgi birikimi sağlamak ve protein saflaştırması konusunda güncel araştırmaları tartışmasını sağlamaktır.

  • BKY-124 ENZİM KİNETİĞİ

Bu dersin amacı öğrencilere enzimlerin özellikleri ve davranışları hakkında bilgi birikimi sağlamaktır.

  • BKY-125 LİPİT METABOLİZMASI VE MEMBRAN KİMYASI

Dersin amacı hücre membranı ve işlevinin tartışılması ve örneklendirilmesidir.

  • BKY-126 İLERİ METABOLİZMA I

Bu dersin amacı, metabolik reaksiyonların prensiplerini anlatmak, anabolizma ve katabolik reaksiyonların temelini öğretmektir.

  • BKY-201 UZMANLIK ALAN DERSİ II

Bu dersin sonunda öğrenci; -Güncel yaklaşımlar ışığında özellikle tez çalışması ile ilgili konularda derinlemesine bilgi sahibi olmak için alanıyla ilgili literatür taramayı, anlamayı ve yorum yapmayı öğrenecektir.

  • BKY-202 BİYOLOJİK OKSİDASYONLAR

Bu dersin amacı biyolojik oksidasyonlar ve hesaplamaları ile ilgili genel bilgi vermektir.

  • BKY-203 VİTAMİN VE ESER ELEMENT BİYOKİMYASI

Bu dersin amacı, suda ve Yağda çözünen vitaminlerin kimyasal yapılarının ve moleküler özelliklerinin öğretilmesi, vitaminlerin koenzim olarak enzimle katalizlenen biyokimyasal reaksiyonlardaki işlevlerinin öğretilmesi ve mikronutrientler olarak besin desteklenmesindeki işlevlerinin, vitaminlerin biyokimyasal ölçüm yöntemlerinin öğretilmesidir.

  • BKY-204 PEPTİD VE PROTEİN BİYOKİMYASI

Bu dersin amacı, önemli makromoleküllerde birisi olan peptid yapı ve proteinlerin yapı ve hücresel İşlevlerinin kavranmasıdır.

  • BKY-205 BİYOENERJETİKLER VE METABOLİZMASI

Bu derste Anabolizma ve katabolizma kavramlarını, termodinamik kanunları öğretilmesi, serbest enerji, entalpi ve entropi gibi kavramların, endergonik ve egzergonik işlevler, ATP sentezi ve işlevleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

  • BKY-206 BİYOLOJİK KASKAT SİSTEMLERİ

Bu derste, biyolojik sinyal iletimi, reseptörler, ikincil haberciler, G-proteinler, glikojenin regülasyonu, kinin-kininojen, pıhtılaşma, kompleman, vitamin D, apopitoz, görme, işitme, koku alma, insülin, renin-anjiotensin, araşidonik asit, kas kasılması, leptinkaskat sistemleri açıklanacaktır.

  • BKY-207 İLERİ METABOLİZMA II

Bu dersin amacı, karbonhidrat, lipit, amino asit, nükleik asit metabolizmalarını ve düzenlenmelerini anlatmaktır.

  • BKY-208 BESLENME BİYOKİMYASI

Bu dersin amacı, makro ve mikronutrientlerin, çeşitli fizyolojik ve patofizyolojik süreçlerde beslenme ve destek nutrientlerin önemlerinin, ayrıca beslenme durumunu gösteren biyokimyasal belirteçlerin öğretilmesidir.

  • BKY-209 ENZİM PURİFİKASYON YÖNTEMLERİ

Bu dersin amacı, özellikle araştırmalarda enzimleri saf olarak elde etmek için gerekli teknikler ve uygulamalar hakkında bilgi vermektir.

  • BKY-210 METABOLİK HASTALIKLARIN BİYOKİMYASI

Bu dersin amacı, anabolik ve katabolik süreçlerde bir veya daha enzimin eksikliği veya bunmaması nedeniyle yeni doğanlarda görülen hastalıkların biyokimyasal temellerinin öğretilmesidir.

  • BKY-211 OTOMASYONA YÖNELİM

Bu dersin amacı, biyokimya analizlerinde önemli otomatik analiz basamaklarının öğretilmesidir.

  • BKY-212 KANSER BİYOKİMYASI

Bu sersin amacı, kanserin biyokimyasal temellerini, biyokimyasal mekanizmasını ve sitolojik etkileşimleri öğretmektir.

  • BKY-213 YAŞLANMA BİYOKİMYASI

Bu dersin amacı yaşlanma sürecinin temelinde yer alan moleküller ve biyokimyasal mekanizmaların lisans üstü düzeyde aktarılmasıdır.

  • BKY-214 OKSİDATİF STRES VE SERBEST RADİKALLER

Bu dersin amacı serbest radikallerin yapılarını, kaynaklarını, patofizyolojik etkilerini ve araştırma metodlarını tartışmaktır.

  • BKY-215 DİABETES MELLİTUS FİZYOPATOLOJİSİ

Bu dersin amacı, diyabet hastalığının nedenleri, hastalığın sınıflandırılması, hastalığın oluşumundaki ve sürecindeki mekanizmaların ve ilgili laboratuvar testleri, son yıllarda yapılan çalışmalar ve buluşların bilgilerini aktarmaktır.

  • BKY-216 BİYOELEMENTLER VE METABOLİZMASI

Bu dersin amacı, canlı organizmasındaki anorganik biyoelementlerin fonksiyonlarını ve klinik önemini anlatmak, metabolizma reaksiyonlarındaki yerlerini göstermektir.

  • BKY-217 KSENEBİOTİK METABOLİZMASI

Bu dersin amacı, vücuda giren yabancı maddelerin kimyasal yapılarını ve vücuda alındıktan sonra nasıl metabolize olduklarını, vücuda alınan yabancı bileşiklerin toksik etkilerinin ve bu toksik etkilerin nasıl ortadan kaldırıldığının öğretilmesi ve yabancı bileşiklerin metabolizmaları sırasında görev alan enzimlerin irdelenmesidir.

  • BKY-218 ENZİM YAPISI VE KİNETİĞİ

Bu dersin amacı, enzim yapısı ve çeşitleri hakkında bilgi vererek, enzim reaksiyonları, inhibisyon ve aktivasyonların mekanizmalarını problemlerle anlatmaktır.

  • BKY-219 FOTOMETRİK ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ

Bu derste, ölçme teorisi, veri toplama, işleme ve ölçme hataları gibi konularda teorik bilginin yanı sıra enerji teknolojilerinde karşılaşılan çok sayıda farklı fiziksel büyüklüğün ölçümü konusunda da kapsamlı bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

  • BKY-220 SİNİRSEL İLETİŞİM VE NÖROTRANSMİTTERLER

Bu dersin amacı, Merkezi sinir sisteminin iletim mekanizmalarını ve bunda görevli yapıları makro ve mikro düzeyde ayırt edebilme yeterliliği kazandırmaktır.

  • BKY-221 AKUT FAZ PROTEİNLERİNİN YAPI VE FONKSİYONLARI

Bu derste, pozitif ve negatif akut faz proteinleri, elektroforezdeki yerleri, yapı ve fonksiyonlarını anlatarak inflamasyon metabolizmasına giriş yapılacaktır.

  • BKY-222 BİYOKİMYASAL TAYİN YÖNTEMLERİ I

Bu dersin amacı, karbonhidratlar, lipidler ve proteinlerin yapısı, kimyası ve tespit yöntemleri konusunda bilgilendirmektir.

  • BKY-223 İLAÇ BİYOKİMYASI

Dersin amacı, ilaç bileşimlerine giren aktif maddeleri, yapısını, IUPAC sistemine göre adlandırılışı, sentezi ve vücutta uğradıkları temel değişikler hakkında bilgiler vermektir.

  • BKY-301 UZMANLIK ALAN DERSİ I

Bu dersin sonunda öğrenci; -Güncel yaklaşımlar ışığında özellikle tez çalışması ile ilgili konularda derinlemesine bilgi sahibi olmak için alanıyla ilgili literatür taramayı, anlamayı ve yorum yapmayı öğrenecektir.

 

  • BKY-302 YÜKSEK LİSANS TEZ ÇALIŞMASI I

 

  • BKY-303 BİYOLOJİK OKSİDASYONLAR

Bu dersin amacı, biyolojide serbest radikaller ve antioksidan savunma sistemleri ile ilgili bilgilerin verilmesidir.

  • BKY-304 KLİNİK ENZİMOLOJİ

Bu ders, enzim yapıları, enzimatik reaksiyonların işleyişi, izoenzimler ve önemleri, enzim inhibisyonu konularını açıklayarak enzim tayin yöntemleri ve klinik tanı ve takipte önemli olan enzimleri incelemeyi amaçlamaktadır.

  • BKY-305 ORGANLARARASI METABOLİK İLİŞKİLER

Bu derste, organlararası sinirsel, hormonal dolaşımsal ve özel sistemik bağlatılar ile metabolik ilişkilerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

  • BKY-306 AMONYAK METABOLİZMASI

Bu dersin amacı, karaciğer biyokimyasını ileri düzeyde kavratmak ve ilgili biyokimyasal testleri detaylı bir şekilde tanıtmaktır.

  • BKY-307 METABOLİZMADA ÖNEMLİ KONTROL MEKANİZMALARI

Bu dersin amacı, metabolik yollar ile bu yolların enzimatik, genetik ve hormonal regülasyon mekanizmalarını incelemek, açlık ve egzersiz gibi anormal durumlarda metabolizmanın davranışı ile karbohidrat, lipid ve amino asit metabolizması hastalıklarını incelemektir.

  • BKY-308 ÜREME BİYOKİMYASI

Bu dersin amacı dişi ve erkek üreme sistemi fonksiyonlarını ve anormal durumları biyokimyasal açıdan değerlendirmektir.

  • BKY-309 İLERİ LABORATUAR HESAPLAMALARI

Bu dersin amacı, ileri laboratuvar ilkelerini ve genel laboratuvar prosedürlerini öğretmektir. Ayrıca ayırma tekniklerine giriş yapmaktır.

  • BKY-310 BİYOKİMYADA KULLANILAN İMMİNOLOJİK TEKNİKLER

Bu dersin amacı, canlı bağışıklık sisteminin çalışma prensiplerinin ve tıbbi laboratuvarlarda uygulanan serolojik testlerin tanıtımı ve uygulama prensiplerinin öğretilmesidir.

  • BKY-311 ELİSA VE UYGULAMA ALANLARI

Bu dersin amacı, viral hastalıklarının teşhisinde, çeşitli spesifik proteinlerin tespitinde ve hastalıkların tanısında kullanılan biyolojik, serolojik ve moleküler yöntemler hakkında teorik ve pratik bilgiler vermektir.

  • BKY-312 SİTOKİNLER

Bu derste sitokinlerin yapı ve fonksiyonları, sentez, yıkım, salınım ve etkileri anlatılacaktır.

  • BKY-313 SEMİNER

Elektronik kaynak kullanarak tarama yapma; bilimsel makale okuryazarlığı, araştırma ve yayı etiği; belirli bir konuda derleme ve araştırma makalelerinin okunup değerlendirilmesi; derleme makalesi yazma; sözlü sunum yapma.

  • BKY-401 UZMANLIK ALAN DERSİ I

Bu dersin sonunda öğrenci; -Güncel yaklaşımlar ışığında özellikle tez çalışması ile ilgili konularda derinlemesine bilgi sahibi olmak için alanıyla ilgili literatür taramayı, anlamayı ve yorum yapmayı öğrenecektir.

  • BKY-402 YÜKSEK LİSANS TEZ ÇALIŞMASI II
  • BKY-403 KARBONHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI

Bu dersim amacı, karbonhidrat, yağ ve protein gibi besin maddelerinin sindirilmesi ve yapı taşlarına kadar ayrıştırılması ve bu moleküllerin vücuda kazandırılması sırasında meydana gelen kalıtsal ve metabolik bozuklukların mekanizmasını anlatmaktır.

  • BKY-404 KARACİĞERİN METABOLİZMADAKİ YERİ VE DETOKSİFİKASYON REAKSİYONLARI

Bu dersin amacı karaciğer biyokimyasını ileri düzeyde kavratmak ve ilgili biyokimyasal testleri detaylı bir şekilde tanıtmaktır.

  • BKY-405 LİPİD METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI

Bu dersin amacı, lipitlerin işlenmesi ve sentezi sırasında oluşan kalıtsal veya metabolik sıkıntıların mekanizması hakkında bilgi vermektir.

  • BKY-406 PROTEİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI

Bu derste, amino asit sentezi, yıkımı, protein sentez, aktivite ve yıkımları sırasında meydana gelen kalıtsal veya metabolik sorunların mekanizmasının aktarılması hedeflenmektedir.

  • BKY-407 PROTEİN İZOLASYON TEKNİKLERİ

Bu dersin amacı, Protein saflaştırma tekniklerini öğretmektir.

  • BKY-408 BÖBREK VE İDRAR BİYOKİMYASI

Bu dersin amacı, idrar tayini ile ilgili teorik ve pratik bilgileri ve bulguların hastalıklardaki yorumunu öğretmektir.

  • BKY-409 KANDA BAZI ORGANİK MADDELERİN TAYİNİ

Bu dersin amacı, kan biyokimyası, idrarın biyokimyasal yapısı, beyin omurilik sıvısının kimyasal içeriği, sütün biyokimyası, transudat ve eksudat sıvılarının özellikleri, safra sıvısının oluşumu ve içeriği, subselüler moleküllerinin biyokimyasal fonksiyonları hakkında bilgi vermek ve bilgileri kullanılabilir hale getirmektir.

  • BKY-410 NÜKLEİK ASİTLERİN METABOLİZMASI

Bu dersin amacı, nükleik Asitler ve nükleik asitlerin canlı organizmalarda metabolik yollarda diğer biyomoleküllerle olan ilişkilerinin kavratılmasıdır.

  • BKY-411 LİPOPROTEİNLER VE KLİNİK ÖNEMİ

Bu dersin amacı, lipitlerin karaciğerde izledikleri yollar, plazma liporpteinlerinin sentezi, serbest yağ asitlerinin sentezi, vücut lipitlerinin taşınması, ateroskleroz hakkında bilgi vermek ve bu bilgilerin kullanılabilir olmasını sağlamak.

  • BKY-412 AÇLIKTA VE PATOLOJİK HALLERDE METABOLİZMA

Bu dersin amacı, beslenme ve metabolizma arasındaki ilişkiyi homeostaz, metabolik regülasyon ve enerji ile makro besin öğeleri düzeyinde öğretmektir.

  • BKY-413 METABOLİK HASTALIKLAR

Bu dersin amacı, kalıtsal olan veya olmayan metabolik ve endokrinolojik hastalıkları öğretmektir.

  • BKY-414 KANDA MİNAREL MADDE TAYİNİ

Bu dersin amacı, kan, idrar, beyin omurilik sıvısı, transudat ve eksudat sıvılarının özellikleri, safra sıvısının oluşumu ve içeriği, subselüler moleküllerinin mineral içerikleri hakkında bilgi vermek ve tespit metotlarını anlatmaktır.

  • BKY-415 RIA VE UYGULAMA ALANLARI

Bu derste, organizma için önemli bazı hormonlar için RIA analiz yöntemini öğrenilmesi amaçlanmıştır.

  • BKY-416 LİPİD TAYİN YÖNTEMLERİ

Bu dersin amacı, klinik ve deneysel biyokimyada kullanılan rutin testleri öğrenerek hastalıkların teşhisi ve tedavisine katkı sağlamaktır.

                                              Bütün Haberler

                                              Bütün Duyurular

                                              Bütün Etkinlikler

Adı Soyadı
Telefon
Mail Adresi
Doç. Dr. Hüseyin Serkan EROL
0366 280 51 16
hserol@kastamonu.edu.tr