Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS

Genel Bilgiler

Amacı:Tıbbi Mikrobiyoloji Yüksek Lisans Programının amacı; adayların mikrobiyoloji bilim alanında uluslararası standartlarda yetiştirilmesi, mezunların mikrobiyoloji alanında genel bir bilgi ve kavrayış edinip mikrobiyoloji bilimi bakış açısına sahip olmaları yanında mikrobiyoloji alanında kullanılan bilimsel araştırma yöntemlerinin uygulanması konusunda da deneyim kazanmaları amaçlanmıştır. Ayrıca mikrobiyoloji biliminin tüm kavram ve metotlarını kavrayabilmiş, gerçek hayat uygulamalarını yorumlama yetisine sahip olabilen, kendi çalışma alanında söz sahibi, ulusal ve uluslararası projelerde katkı sağlayabilen ve bilgi birikimini bilim dünyasına bildiri, makale, kitap gibi yayınlar ile aktarabilen genç araştırmacılar ve öğretim üyeleri yetiştirmektir.

Bu amaca yönelik misyonumuzu yerine getirebilmemiz için net bir vizyon üstlenerek arzulanan hedefe daha hızlı ve yüksek kalite ile erişilebileceği kuvvetle ümit edilmektedir. Tıbbi Mikrobiyoloji Yüksek Lisans programı eksikliği nedeniyle çok başarılı ve akademik kariyer yapma arzusu bulunan araştırmacılarımız akademisyenlikten vazgeçip farklı iş alanlarına yönelmekte veya diğer üniversitelerde şanslarını belki de ikinci derecede önem verdikleri alanlarda çalışmalarını devam ettirme durumunda kalabilmektedirler.


Program Dili: Türkçe

Ders Programı


Ders Kataloğu


Prof. Dr. Muammer KİRAZ
Prof. Dr. Muammer KİRAZ ANABİLİM DALI BAŞKANI

Dr.Öğr.Üyesi Enis Fuat TÜFEKCİ
Dr.Öğr.Üyesi Enis Fuat TÜFEKCİ

Öğretim Planı


Ders İçerikleri

Temel Bakteriyoloji (2.2.3)           

Dersin amacı; öğrencilere, bakteriyoloji biliminin temeli hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayarak; neden bir bilim dalı olduğu; tarihçesi ve klasifikasyonu, bakterilerin morfolojik özellikleri, anatomik yapıları, kimyasal yapıları ve beslenmeleri, üreme ve üremelerine etkili faktörler, besiyerleri ve sınıflandırılması, bakteri metabolizması, bakterilerin genetik karakterleri, transkripsiyon ve translasyon, bakterilerde ekstrakromozomal genetik elementler, bakteriyofajlar, sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi konularını aktarmaktır.

Temel Viroloji (2.0.2)

Dersin amacı; öğrencilere, viroloji biliminin temeli hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayarak; neden bir bilim dalı olduğu; virüslerin taksonomisi ve sınıflandırılması, yapısı ve replikasyonu, viral patogenez mekanizmaları, antiviral ajanlar ve viral hastalıkların laboratuvar tanısı konularını aktarmaktır.

Özel Bakteriyoloji (2.2.3)  

Öğrencilerin gram pozitif koklar (StaphylococcusStreptococccusEnterococcus), anaerobik gram pozitif ve negatif bakteriler, gram negatif basiller (Enterobacteriaceae, Non-fermentatif basiller, Vibrio), gram pozitif basiller (BacillusCorynebacterium), MycobacteriaNocardiaActinomycesChlamydiaMycoplasmaRickettsia ve Spirochetes türlerinin etiyolojisi, epidemiyolojisi, patogenezi, semptomları, laboratuvar tanısı, tedavi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi, konularında uzman bireyler olarak yetişmeleri amaçlanmıştır.

Seminer (0.0.0)      

Dersin amacı; yüksek lisans öğrencilerinin, tez konuları ile ilgili güncel ve eğitim öğretim sürecine katkı sağlayacak bir çalışmayı, bilimsel araştırma yöntemlerine uygun olacak şekilde hazırlayarak, topluluk önünde anlatabilme, tartışabilme ve iletişim yeteneğini geliştirmektir.

Uzmanlık Alan Dersi (0.0.0)

Dersin amacı, lisansüstü öğrencinin tez çalışmasına rehberlik eden, tez projesi ile ilgili, öğrencinin bilgi, beceri ve tutum kazanmasını sağlayan; öğrencinin aldığı lisansüstü programdaki zorunlu ve seçmeli ders konularının içeriğinden farklı olan bir hazırlık dersidir.

Özel Viroloji (3.0.3)

Öğrencilerin tıbbi önemi olan DNA ve RNA virüsleri ile prionların etiyolojisi, epidemiyolojisi, patogenezi, semptomları, laboratuvar tanısı, tedavi ve korunma yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi olmaları ve konularında uzman bireyler olarak yetişmeleri amaçlanmıştır.

Tıbbi Mikoloji (3.0.3)

Dersin amacı; öğrencilerin tıbbi önemi olan mantarların (yüzeysel ve kütanöz mikozlar, subkütanöz mikozlar, sistemik mikozlar, fırsatçı mikozlar, mikotoksinler ve mikotoksikozlar) etiyolojisi, epidemiyolojisi, patogenezi, semptomları, laboratuvar tanısı, tedavi ve korunma yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi, konularında uzman bireyler olarak yetişmeleri, ayrıca öğrencilere antifungal ajanlar, mantar hastalıklarının patogenezi konularının aktarılmasıdır.

Temel Parazitoloji (3.0.3)

Dersin amacı; parazitlerin sınıflandırılması ve taksonomisi, konak-parazit ilişkileri, paraziter hastalıkların patogenezi, parazit hastalıklarının laboratuvar tanısı, antiparaziter ilaçlar, parazitlerin saptanması ve identifikasyonu için algoritmanın öğrencilere aktarılmasıdır.

Özel Parazitoloji (2.2.3)

Öğrencilerin intestinal ve ürogenital protozoonlar, kan ve doku protozoonları, nematotlar, trematotlar, sestotlar ve artropotların etiyolojisi, epidemiyolojisi, patogenezi, semptomları, laboratuvar tanısı, tedavi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve konularında uzman bireyler olarak yetişmeleri amaçlanmıştır.

 

 

 

Temel İmmunoloji (3.0.3)

Öğrencilerin konak savunma yanıtının unsurları, humoral immun yanıt, hücresel immun yanıt, enfeksiyöz etkenlere karşı bağışık yanıt ve antimikrobiyal aşılar konuları hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmıştır.

Serolojiye Giriş (3.0.3)

Serolojide genel prensipler, aglütinasyon, presipitasyon, nötralizasyon, immunfloresan yöntem, ELISA, Western-blot yöntemi, kompleman birleşmesi yöntemlerinin anlatılması amaçlanmıştır.

Antibiyotikler ve Direnç Mekanizmaları (3.0.3)

Antibiyotiklerin tarihçesi ve sınıflandırılması, antibakteriyel ajanlar, antiviral ajanlar, antifungal ajanlar, antiparaziter ajanlar, antibiyotik direnç mekanizmaları, duyarlılık test yöntemleri ve direnç mekanizmalarının tespiti konularının anlatılması amaçlanmıştır.   

Bakteri Genetiği (3.0.3)

Bu derste öğrencilere nükleik asitlerin yapısı ve fonksiyonu, bakteri genetiğinde mutasyon ve varyasyon, gen ekspresyonunun düzenlenmesi, bakteriyofajlar, plazmitler, hareketli genetik elementler, gen klonlama, bakterilerde gen transferi gibi konuların anlatılması amaçlanmıştır.

Biyoterörizm Ajanları ve Korunma Yöntemleri (3.0.3)

Bu derste biyoterörizmin tarihi, biyoterörizm ajanlarının sınıflandırılması, biyoterörizm ajanlarının detaylı olarak etiyolojik, epidemiyolojik, patolojik ve klinik özelliklerinin açıklanması, tanı, tedavi ve korunma yöntemlerinin anlatılması amaçlanmıştır.

Zoonozlar (3.0.3)

Bu derste zoonotik ajanların sınıflandırılması, bakteriyel, virüs ve paraziter zoonozların etiyolojisi, epidemiyolojisi, patolojisi, klinik özellikleri, tanı, tedavi ve korunma yöntemlerinin anlatılması amaçlanmıştır.

                                              Bütün Haberler

                                              Bütün Duyurular

                                              Bütün Etkinlikler

Adı Soyadı
Telefon
Mail Adresi
Prof. Dr. Muammer KİRAZ