Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

SPOR YÖNETİM BİLİMLERİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS

Genel Bilgiler

Amacı:Spor Yöneticiliği alanında yeterli bilimsel teorik bilgiye ve uygulama becerisine sahip olan,  kendi başına bilimsel bir araştırma çalışması planlayıp yürütebilen, elde ettiği verileri  bilimsel olarak yorumlayarak bir sonuca ulaşabilen araştırmacı bilim insanları yetiştirmektir. 

Program Dili: Türkçe
Kabul ve Kayıt Koşulları:  Programa Spor Bilimleri Fakültesi ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunları müracaat  edebilir. Öğrenimlerini Türkiye dışında tamamlamış olan Türk ve yabancı uyruklu  öğrencilerden giriş koşullarını sağlayanların kesin kayıtları için Yükseköğretim Kurulundan  alacakları denklik belgesi, Yabancı uyruklu öğrenciler lisans veya yüksek lisans öğreniminin  tamamını Türkçe eğitim yapan bir kurumda yapmış ise, Yüksek Lisans ve doktora için TÖMER Türkçe dil belgesi koşulu aranmaz.  Spor Yönetim Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı’na öğrenci kabulünde Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği geçerlidir. Bu çerçevede, Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların bir lisans diplomasına (Spor Bilimleri Fakültesi ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu) sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve  Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı’ndan (ALES) başvurduğu programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, ALES puanı yanı sıra  gerekirse, lisans not ortalaması ve bilim (yazılı) mülakat sonucu da değerlendirilebilir. ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir. 
Öğrenim Süresi: 
(1) Tezli yüksek lisans programının süresi,  her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en fazla altı yarıyılda tamamlanır. 
(2) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde en az 2,50 ağırlıklı genel not ortalamasını sağlayamayan, azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. 
(3) Tezli yüksek lisans programı, en az iki yarıyıl tez çalışması olmak üzere, en erken üç yarıyılda tamamlanabilir.

Ders ve Kredi Yükü:  
(1) Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden ve 120 AKTS’den az olmamak şartıyla, EABD/EASD başkanlığının öngördüğü zorunlu ve/veya seçmeli seminer dersi dâhil en az sekiz ders, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından oluşur. 

Ders Programı

2025-2026 Eğitim Öğretim yılı Güz Yarıyılında Ders Programı Eklenecektir.

Ders Kataloğu


Bologna Bilgi Paketi Sistemi

Not: İlgili Birim Seçilmelidir.
Doç. Dr. Hikmet Türkay
Doç. Dr. Hikmet TürkayAnabilim Dalı Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Dilek Yılmaz
Dr. Öğr. Üyesi Dilek Yılmaz

Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Aslı Yüzgenç
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Aslı Yüzgenç
Dr. Öğr. Üyesi Senem Çeyiz
Dr. Öğr. Üyesi Senem Çeyiz

Ders İçerikleri

Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği 
Bilimin özellikleri, bilimsel araştırma süreci, ana kütle ve örneklem, veri toplama yöntemleri, verilerin analizi, parametrik ve non-parametrik analizler, sebep-sonuç analizleri, faktör ve kümeleme analizleri ve güvenilirlik analizleri. 
Uzmanlık Alan Dersi 
Anabilim dalımızda tezli yüksek lisans programı kapsamında, programa devam eden öğrencilerin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişebilme, bilgiyi değerlendirme ve elde ettiği farklı verileri bir bütün içinde değerlendirip yorumladıktan sonra, sunabilme yeteneğini 
kazandırma amacına yönelik olarak farklı konularda seminer çalışmaları hazırlatılacaktır. 
Sporda Performans Testleri 
Sportif performansın bileşenleri, Aerobik uygunluk testleri, Kassal kuvvet ve değerlendirilmesi, Vücut kompozisyonu ölçüm yöntemler ve değerlendirilmesi, Esneklik ölçüm yöntemler ve değerlendirilmesi, Çeviklik testler ve değerlendirilmesi, Hız testler ve değerlendirilmesi, Denge testler ve değerlendirilmesi, Reaksiyon zamanı testler ve değerlendirilmesi, Sporda becer testler (futbol, hentbol), Sporda becer testleri (voleybol, basketbol, atletizm), Sportif performans testleri, Sonuçları etkileyen faktörler ve testin durdurulması gereken durumlar, Sürat testleri, Kuvvet testleri, Esneklik testleri, Koordinasyon testleri, Testler verilerine göre bireysel antrenman programlarının hazırlanması, Laboratuvar 
yöneticisinin sorumlulukları, Laboratuvar personelinin rolü, Laboratuvar Yönetiminin Temel Unsurları, Laboratuvar güvenliğinden kim sorumludur?, Bir Laboratuvar hangi bilgileri toplamalıdır? Konuları dersin genel içeriğini oluşturur. 
Hareket ve Antrenman Programlarının Öğretimi 
Sporda Teknoloji Kullanımının Önemi: Yetenek seçimi, Performans gelişimi, Transfer; Teknolojik Cihazlar: Bilgisayar, Tablet bilgisayar, Akıllı telefonlar, Telemetrik cihazlar; Sporda Önemli Performans Parametreleri: Hareket profili, Fiziksel parametreler, Fizyolojik 
parametreler, Teknik ve taktik beceriler; Performans Analizi: Müsabaka ve maç analizi, Fiziksel ve fizyolojik analiz; Teknoloji Destekli Analiz ve Sunum: Tekst temelli yazılımlar, İstatistik yazılımları, Ölçme değerlendirme yazılımları. 
Spor İşletmeciliği 
Halkla ilişkiler kavramı, gelişimi, tanımı, amaç, kapsam, yöntem, ilke araçları, halkla ilişkiler teknikleri, halkla ilişkilerde yöneticilerin rolü ve spor kurum ve kuruluşlarıyla olan halkla ilişkiler incelenir. Pazarlama kavramı ve tarihsel gelişimi, pazarlama karması (ürün, fiyat, yer, 
tutundurma), spor endüstrisi, spor pazarlaması kavramı ve spor pazarlaması boyutları, hizmet kavramı ve hizmetin özellikleri, spor ürünleri ve spor hizmetleri incelenir. 
Spor Yönetimi, Organizasyon ve Medya İlişkileri 
Ülke sporunu yöneten kurum ve kuruluşların tarihsel geçmişi, spor kulüplerinin hukuki/yönetimsel yapısı ve işleyişi, yönetim kavramı ve yönetimin fonksiyonları, organizasyon ve spor organizasyonu kavramları incelenir. Ulusal ve uluslararası örnek spor organizasyonlarının değerlendirmeleri yapılır. Spor kuruluşlarında muhasebe işlemlerinin yürütülmesi, üretilen bilgilerin ve finansal tabloların yorumlanması ve karar verme sürecinde 
kullanımı, finansman yöneticisinin işletme içindeki rolü incelenir. 
Spor Tarihi ve Kültürü 
Beden eğitimi ve spor tarihinin anlam ve önemi, Dünya’da değişik coğrafyalarda beden eğitimi ve sporun tarihsel gelişimi, spor tarihi araştırmaları, spor tarihinin kaynakları ve tarih boyunca spor teşkilatlanması geçirmiş olduğu tüm dönemler incelenir. 
Rekreasyon 
Spor yönetimi kavramı, niteliği ve özelliği, spor yönetim modelleri, Türkiye’de spor yönetiminin tarihsel gelişimi, mevcut yapının incelenmesi, yönetimin evrensel teorileri ve fonksiyonlarının spor yönetimi acısından ele alınması. Uluslararası Spor Kuruluşları; 
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Spor Federasyonları, Ulusal Olimpiyat Komitesi, Ulusal Spor Federasyonları, Türkiye’de spor yönetiminin güncel sorunları. 
Serbest Zaman Sosyolojisi 
Yönetim kavramı ve yönetimin fonksiyonları, zaman ve serbest zaman yönetimi, serbest zaman aktivitelerini planlama ve örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetim, rekreatif etkinlikleri düzenlemede amaç ve hedefler incelenir. Ulusal ve uluslararası örnek teşkil edebilecek rekreatif 
aktivitelerin değerlendirmeleri yapılır. Dijitalleşmenin yaşamdaki yeri ve dijital oyunun bireyler üzerindeki avantaj ve dezavantajlarına değinmek. 
Yüksek Lisans Tez Çalışması 
Anabilim dalımızda tezli yüksek lisans programı kapsamında, programa devam eden öğrencilerin hazırlatılacaktır
Bahar Yarıyılı Ders İçerikleri: 
Uzmanlık Alan Dersi 
Anabilim dalımızda tezli yüksek lisans programı kapsamında, programa devam eden öğrencilerin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişebilme, bilgiyi değerlendirme ve elde ettiği farklı verileri bir bütün içinde değerlendirip yorumladıktan sonra, sunabilme yeteneğini 
kazandırma amacına yönelik olarak farklı konularda seminer çalışmaları hazırlatılacaktır. 
Spor Bilimlerinde İstatistik  
Genel anlamda araştırma teknikleri ve istatistik kavramının felsefesini ve prensiplerini anlama, Spor bilimlerinde sıklıkla kullanılan bilimsel araştırma teknik ve yöntemlerini inceleme ve öğrenme, Çeşitli veri toplama ve analiz yöntemlerini öğrenme, Çoğu kez insan denek kullanımı gerektiren spor bilimlerinde araştırma etiğini kavrama ve oluşturma, İstatistik analizlerini bilgisayar ortamında yapabilme ve araştırma önerisi ve raporu yazabilme dersin içeriğini oluşturur. 
Seminer 
Spor Bilimi alanında proje hazırlamanın önemi, Yapılmış tezler üzerine analizler, Proje geliştirme. Tasarım sorunları, Proje alanları hakkında bilgilendirme, Konu seçimi, Araştırma yöntemlerinin belirlenmesi, Kaynak araştırması, Tez önerisi dosyası hazırlama, Tez önerisinde biçimsel koşullar, Tez önerisinde içerik koşulları nelerdir? Tez önerisinde içerik ile ilgili çalışmaların sürdürülmesi, Tez önerisinde içerik ile ilgili çalışmaların sürdürülmesi, Tez uygulama süreci, Danışman ile çalışma koşulları, Tez öneri değerlendirmeleri incelenir. 
Yüksek Lisans Tez Çalışması 
Anabilim dalımızda tezli yüksek lisans programı kapsamında, programa devam eden öğrencilerin hazırlatılacaktır. 
Spor Sosyolojisi 
Sosyolojinin tanımını ve konusunu açıklayarak, sosyolojisinin doğuşu tarihsel kronolojik gelişimi Olimpiyat oyunlarının sosyolojik etkisi, toplumun tanımı, toplum ve spor, sosyolojik açıdan aile ve spor, sosyolojik açıdan kültür ve spor, spor ve sosyalleşme, sportif faaliyetlerdeki sapma, şiddet konuları incelenir. 
Spor Politikaları 
Politika ile ilgili temel kavramlar, tarihsel süreçte ve günümüzdeki spor örgütlerinin spor politikaları, siyasi partilerin, belediyelerin güncel spor politikaları ve gelişmiş ülkelerin spor politikaları incelenir. 
Sporda Psiko-Sosyal Alan Programı Öğretimi 
Spor psikolojisinin tarihçesi, Sporda uyarılmışlık, kaygı ve stres, Sporda uyarılmışlık, kaygı ve stres ile ilgili kuramlar, Uyarılmışlığın düzenlenmesinde kullanılan teknikler, Sporda performansın arttırılması, Güdüleme, Kişilik ve Spor, Grup ve grup dinamiğinin spordaki görünümü, Liderlik, Liderlik ve saldırganlık incelenir.  
Maç ve Performans Analizi 
Maç ve Performans hakkında genel bilgiler, yarışma ve maç analizinin tarihsel gelişimi, sporda analiz yöntemleri, müsabaka analizinde kullanılan cihazlar, müsabaka analizi uygulama zamanları, müsabaka analizinde yararlanılan teknolojiler konularını kapsamaktadır. 

                                              Bütün Haberler

                                              Bütün Duyurular

                                              Bütün Etkinlikler

Adı Soyadı
Telefon
Mail Adresi